Mange har igennem årene undret sig over Bregnet Kirkes usædvanlige placering. Hvorfor ligger kirken så ensomt udenfor sognets hovedby Rønde?
Arkæologiske undersøgelser har været med til at besvare det spørgsmål. Udgravninger har godtgjort, at der i 1100- og 1200-tallet har ligget en landsby vest for Bregnet Kirke, og senere i 1300 - og 1400-tallet har der været en ”bymæssig” bebyggelse længere mod vest, på den anden side af den nuværende Molsvej. Denne har sikkert været en art ”serviceby” for Kalø-borgen, som kong Erik Menved lod opføre i 1313. På et tidspunkt er byen Bregnet blevet nedlagt, af grunde vi ikke kender, og en ny by er opstået på bakken nordvest for kirken. Dette blev begyndelsen til det nuværende Rønde, for Rønde betyder, frit oversat, ”byen på bakken”.
Kalø hørte i flere hundrede år under Kronen, og dermed ejedes både Bregnet Kirke og pastoratets anden kirke i Thorsager af kongen. Sammen med Kalø overgik kirkerne til privat ejendom ved enevældens indførelse i 1660. Fra 1825 til 1945 ejedes Kalø og kirkerne af familien Jenisch fra Hamborg. Familiens våbenskjold ses i korets nordside. Siden 1946 har Kalø været ejet af den danske stat, og i 1949 blev Bregnet Kirke givet tilbage til sognemenigheden.
Den nuværende kirke er bygget af teglsten i gotisk stil i anden halvdel af 1400-tallet af kongens lensmand på Kalø, Otte Nielsen Rosenkrantz og indviet af Århusbispen Jens Iversen Lange omkring år 1480. Biskoppens våbenskjold ses i korets sydlige hvælving.
Der er næppe tvivl om, at den nuværende kirke har haft en forgænger i form af en romansk kvadrestenskirke.
Fra denne kirke stammer døbefonten, et stykke romansk stenkunst udsmykket med dobbeltløver. Men den romanske stenkirke har sikkert ikke været den første kirke på stedet. Ofte afløste de romanske stenkirker en ældre trækirke. Dette har givetvis også været tilfældet i Bregnet. Måske er den første kirke bygget som en valfartskirke i tilknytning til helligkilden ”Tobias-kilden” i Ringelmoseskoven øst for kirken.
Tårnet og våbenhuset er tilbygninger fra 1500-tallet. Tårnet er et såkaldt ”styltetårn”, som er typisk for en række kirker på det sydlige Djursland. Det har oprindeligt været åbent mod vest, men er senere tilmuret.
Kirkens indre var i mange år præget af den restaurering, som den daværende kongelige bygningsinspektør Walther gennemførte i 1872. Restaureringen var udtryk for et ønske om at give det gotiske kirkerum et romansk præg. Derfor opmuredes der nye hvælvpiller og ”nye” romanske buer, således at kirken skulle optræde som en klassisk romansk landsbykirke. Der etableredes tværforankringer i kor og skib til stabilisering af kirkebygningen, og alt det daværende inventar blev udskiftet, nye stolestader og paneler langs væggene blev indsat. Kun døbefonten og de sengotiske alterstager overlevede den noget hårdhændede restaurering.
I 1968 blev der under en mindre restaurering, i kirkens midterste hvælv fremdraget et senmiddelalderligt kalkmaleri forestillende en ræv. Der er helt klart gået en del af maleriet tabt, idet der mangler en gås eller nogle gæs, som har stået modsat ræven. Sceneriet har således skullet skildre kampen mellem ondt og godt, og motivet kendes fra andre af egnens kirker og Århus Domkirke. Ved restaureringen i 1968 fik kirken tillige et nyt orgel.
|
I 2006 gennemgik Bregnet Kirke atter en meget gennemgribende restaurering. Det var ønsket at føre rummet tilbage til den oprindelige gotiske stil. Derfor er vægpaneler, tværforankringer, de ”romanske” gjordbuer og hvælvpillerne blevet fjernet. Bænkene er malet og ombygget og prædikestolen er sænket i niveau og malet.
Kirkens orgel fra 1968 måtte kasseres og et nyt instrument på 19 stemmer er opbygget på et pulpitur i kirkens vestende.
En meget væsentlig del af kirkens nye pågående udtryk skyldes den kunstneriske udsmykning, som kirkekunstneren Arne Haugen Sørensen har stået for. Denne udsmykning omfatter nadverbilledet ”Blå Nadver”, nye billeder i prædikestolen og som noget helt unikt 35 runde malerier til bænkegavlene med motiver fra den bibelske historie. Desuden har kunstneren skabt et krucifiks til alteret – støbt i bronze og forestillende både Langfredag og Påskemorgen, lidelse og død, opstandelse og liv.
Bregnet Kirke optræder derfor nu som et lyst og imødekommende gotisk kirkerum med nutidig og udtryksfuld kirkekunst.
Kirken er åben dagligt 8.00-16.00
|