Thorsager - Bregnet sogne (Logo)
Overskrift
 

Aktuelt

Erindringer i løs vægt

Sådan lyder undertitlen på kunstneren Arne Haugen Sørensens nyligt udkomne erindringsbog LANDSKABET BAG MIG. Det har været én af sommerens gode oplevelser at gennemlæse bogen, som rummer beretningen om et langt og spændingsfyldt liv – begyndende med en opvækst i små kår i København. Med ærlighed fortælles om kunstnerens trang til at bryde op og bryde ud – og om de omkostninger, som et liv i kunstens verden kan føre med sig. Det er et givende og varmt selvportræt, hvor livets glæder og smerter afdækkes, og man begynder at ane lidt mere om hvilke følelser, der kan gemme sig bag kunstnerens stærke og farverige udfoldelser på lærrederne.



I et af bogens sidste afsnit fortæller Arne Haugen Sørensen således og sin kunst i Bregnet Kirke:

”Før Bregnet Kirke i 2006 blev totalrenoveret, havde man på min udstilling i Olivia Holm-Møller Museet i 2005 købt mit tredelte, blå nadverbillede fra 1997. Det blev den tredje december 2006 indviet som kirkens nye altertavle. Da man samtidig bad mig om at udsmykke prædikestolens fem sider med fem vandringsmænd – og desuden forsyne de gamle rondeller på bænkeraderne med vidt forskellige bibelske motiver – udviklede det sig til at blive min mest omfattende kirkeudsmykning hidtil.
Til alteret lavede jeg mit første krucifiks. Det blev lavet i ler og støbt i bronze på et støberi i Andalusien. Selv om udgangspunktet var et traditionelt krucifiks, udviklede det sig under arbejdet til en slags opstandelse, og det blev jeg så glad for, at jeg i mit stille sind dedicerede det til Grundtvig og hans salme ”Tag det sorte kors fra graven”. Ikke fordi jeg dagligt tænker på ham, men hans påvirkning har været enorm og gennemsyrer hele det danske samfund i en grad, vi måske ikke alle er os bevidst.

Bregnet Kirke må bestemt være et af mine hovedværker, sammen med kirkerne i Dalbyneder og Ringkøbing – og dertil er den uden tvivl den smukkest beliggende.”

Det er en glæde at komme, være og arbejde i Bregnet Kirke – omgivet af de stærke og givende udtryk, som Arne Haugen Sørensens kunst møder os med. Man oplever stadigt nye facetter og udviklinger i billederne, og sådan er det med den gode kunst, den bevæger én, og man bliver aldrig færdig med den. Kirkens billeder og krucifikset på alteret er med til at understrege, at her kan vi komme med alt det bedste og alt det sværeste i vort liv, og vi er ikke alene med nogen af delene.

Vi føler os dybt taknemlige over, at Arne Haugen Sørensen påtog sig den kunstneriske opgave i vores kirke!
Jørgen Gleerup


Kunstforedrag og
sognerejse

Menighedsrådene arrangerer 23.-26. maj 2008 en sognerejse til Holland. Det vil blive en rejse med fokus på de to store nederlandske malere Rembrandt (1606-1669) og Vincent van Gogh (1853-1890) med besøg på de museer, som rummer malernes værker. Som optakt til sognerejsen indbydes til to kunstforedrag om malerne i Egegård, den 20. februar og 12. marts 2008. Her vil lektor P.C. Overgaard i ord og billeder fortælle om kunstnernes verden og virke. Nærmere program vil følge i næste nummer af Kirkebladet.


 

Høstgudstjenester

Vi fejrer høstgudstjeneste i vore kirker søndag den 23. september kl. 10.
Det er en god og smuk tradition, at børn ved gudstjenestens begyndelse bærer frugt, grønt og blomster ind i kirken som et symbol på vores tak for høstens gaver. Børn, der vil deltage i dette, møder i våbenhuset i god tid inden gudstjenesten medbringende ”høstgaverne”!
Efter gudstjenesten vil der blive afholdt auktion over børnenes høstgaver, og de indkomne midler sendes sammen med årets høstoffer til Folkekirkens Nødhjælp og Kirkens Korshær.
Efterårets minikonfirmanderne medvirker, og efter gudstjenesten serverer menighedsrådene kaffe. I Bregnet prædiker Carsten Assenholt, i Thorsager                                                                   Jørgen Gleerup.
Velkommen til høstfest i kirkerne!

 
 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 





 

Spejdertur til Schweiz                                             

Den 7. juli drog knap 50 spejdere fra Thorsager af sted mod Schweiz sammen med ca. 100 andre spejdere fra Djursland distrikt. Deltagerne var spejdere fra ca. ti års alderen og opad, samt ledere og nogle få forældre. Vi kørte af sted i tre busser tætpakket med spejdere, bagage, telte og køkkenudstyr. Køreturen varede ca. 20 timer, og lidt trætte og ømme ankom vi til det internationale spejdercenter i Kandersteg tidligt næste morgen.

Vejret
Vi fik tildelt en lejrplads, satte telte op og fik indrettet fælles spiseplads for alle distriktets 150 spejdere, samt køkkentelt. Kort efter trak skyerne længere og længere ned i dalen mellem bjergene og det begyndte at regne. De næste to dage havde vi regn og pløre og temmelig køligt vejr. Alle klarede det dog i stiv arm og med forholdsvis godt humør – men nogle af os ville ønske, at vi havde taget gummistøvler med! Fra onsdag klarede det heldigvis op, og det blev rigtig fint vejr.

Aktiviteter
Et udvalg i distriktet havde lavet et fælles program for alle 150 deltagere i turen, og de enkelte grupper havde også valgt nogle aktiviteter. Der var fælles morgenmad og andagt, samt fælles aftensmad for hele distriktet, og desuden havde vi distrikts-lejrbål den første og den sidste aften. Tirsdag tog vi alle med stolelift op til en bjergsø, hvor nogle få trodsede kulden og sprang i det klare, men kolde vand! Og torsdag var vi alle på hike (dvs. en heldags- vandretur) op på bjerget Bunderspitz i 2500 meters højde. De hurtigste nåede op og røre ved en gletcher!

Vi fra Thorsager var på bustur til hovedstaden Bern, og den sidste dag var der lige tid og råd til at tage en tur over grænsen til Italien. Vi kørte med tog gennem en godt 14 km lang tunnel gennem alperne og stod af ved den første station, Domodossola, en by med et farverigt gademarked.

Fællesskab
Først og fremmest havde vi fra Thorsager et godt fællesskab med hinanden. Derudover var der mulighed for at have et fællesskab med de andre spejdere fra Djursland distrikt, som vi rejste sammen med. Men det mest spændende på denne tur var selvfølgelig at komme i kontakt med spejdere fra andre lande. Nogle af vore spejdere (nok mest børnene!) blev også helt gode til at gå rundt på pladsen og prøve at kontakte udenlandske spejdere, og det helt store hit blev at bytte tørklæder eller spejdermærker, så man kunne få et minde med hjem!

Højdepunktet på lejren var det internationale lejrbål fredag aften, hvor mindst 700-800 spejdere fra hele verden var samlet omkring det samme bål. Vi fra Djursland distrikt var på scenen med flere fine indslag med sang og musik. Et par af centrets faste stab ledede arrangementet, og vi sluttede med en stille fællessang, ”Kumbaya my Lord” (en bøn til Gud), selvom jo ikke alle spejderne er tilknyttet nogen kirke, ligesom KFUM-spejderne.
Tak til alle, som har støttet turen økonomisk og på anden vis!
Ruth Nielsen
 

Kaj Munk–aften i Missionshuset

Torsdag den 13. september kl. 19.30 er der Kaj Munk-aften i Rønde Missionshus. Aftenen byder bl.a. på en optagelse med Kaj Munks enke Lise Munk, som fortæller om digterpræstens liv, og en række af Kaj Munks sange vil blive sunget.
Indre Mission i Rønde
 

Danmissionsfest

Onsdag den 7. november afholdes den traditionelle Danmissionsfest i Egegård.
KL. 19.00 åbnes for salgsboderne, og kl. 19.30 begynder festen.
Festtalen vil i år blive holdt af Danmissions bestyrelsesformand, sognepræst Lars Mandrup, Risskov.
Der serveres kaffe og afholdes amerikansk lotteri! Velkommen til alle!
Danmissionskredsen i Rønde
 

Kunst i Egegård

I Bregnet Menighedsråd glæder vi os over at kunne bruge sognegården til skiftende udstillinger, hvor vi kan fremvise lokale kunstneres værker.
Udstillingerne kan ses i kordegnekontorets åbningstid mandag - fredag 10.00 - 12.30 og torsdag tillige 16.00 - 18.00.

Bregnet Menighedsråd har bedt Henning Gøtzsche om igennem fotos at være med til at skildre kirkens gennemgribende restaurering. Det har været et stort arbejde, som vi er meget taknemlige for har været i kyndige hænder. En del af billederne kan ses her på siden – men langt flere er at finde på væggene i Egegård i det næste måneder. Billederne er i sig selv et historisk dokument, som markerer et ganske særligt og vigtigt år i Bregnet Kirkes lange historie. De vil naturligvis blive bevaret for eftertiden!
Det kan anbefales, at man kigger indenfor i Egegård, der er meget at se på!                    Bregnet Menighedsråd

Kommende menighedsrådsmøder:

Thorsager i Præstegårdsladen: 12/9,19/10, 21/11
Bregnet i Egegård: 25/9,23/10, 27/11
Dagsorden offentliggøres ved opslag i kirker og sognegårde.